Asus T100 review

Asus T100 malo hibridno čudo iz Asus radionice…par dana se igram sa uređajem i stvarno sam iznenađen što sve taj mali tablet može. Uređaj ću zvati tabletom jer prvenstveno tako se i reklamira ali može poslužiti kao solidna radna stanica ako se spoji na eksterni HDMI monitor, dobro došla je wireless tastatura i miš. Navodno se može priključiti usb 3.0 port replikator, ali nisam isprobao…o tome drugom prilikom.

Zašto Asus T100? Pa dugo sam tražio backup laptop, a nisam htio posebno kupovati tablet. Cijena je isto igrala ulogu, smatram da je cjenovno jako povoljan obzirom da se dobije full verzija windows 8.1, te office 2013 Home and Student paket.

Kažu da je prvi dojam najvažniji, ali Asus T100 na mene je ostavio jako loš prvi dojam, toliko loš da sam ga poželio vratiti. Prvo što sam primjetio da se uređaj jako sporo puni?! piše u uputama da ga treba puniti barem 8 sati :) , te da je uređaj skoro neupotrebljiv ako se odmah na pocetku ne updejta BIOS. Možda je problem bio samo u mojem uređaju :) ali nakon predradnji (updejt bios-a) tablet radi super, cak se i punjenje baterije ubrzalo.

Software

Windows 8.1 su na mene ostavili i više nego dobar utisak, metro sučelje jako lijepo izgleda pogotovo na velikom ekranu i kao stovreni su za hibridne uređaje. Iako sam mislio da mi se metro sučelje neće svidjeti sada moram napisati da mi se sučelje više sviđa od Androida ili IOS-a. Te da više koristim metro sučelje nego desktop sučelje. Sučelje je moguće potpuno prilagoditi i organizirati kako vam paše. Nedostatak Windowsa 8 je manjak aplikacija u windows store-u, za razliku od android i ios-a za koje postoje puno više aplikacija. Pošto posjedujem Samsung S3 sa Androidom, puno aplikacija mi fali, ali postoje alternative koje ću nabrojati u drugom postu.

Sam tablet nevjerojatno brzo radi obzirom da ima samo 2GB memorije, windows 8 se bootaju nenormalno brzo, prelazak iz aplikacije u aplikaciju je fluidan, bez trzaja. Veliki plus je licenciran office 2013 (Word, Excel, PowerPoint) u kojem je dosta teško raditi obzirom na veličinu ekrana 10.1 ali sa eksternim monitorom office postaje pregledan i jednako upotrebljiv kao i na radnoj stanici.

Asus je pazio da ne zatrpa tablet sa bespotrebnim aplikacijama kao što rade neki drugi proizvođaći hardwera, pogotovo Lenovo. Vrijedne spomena su Asus WebStorage, Asus velikodušno nudi 1TB, pa ko voli držati podatke u cloud-u sigurno će biti zadovoljan. Još bi spomenuo Asus Live Update aplikacija koja služi za updejt drivera i Asus softwera.

Hardware

Tablet pokreće Intel Atom Z3740 sa četri jezgre, burst frequency po jezgri najviše 1,86Mhz. Za storage imamo na raspolaganju 32GB NAND flash storage na kojem imamo samo 12GB mjesta, te je nužna sd kartica. Zbog brze flash memorije tablet u desktop i metro modu radi iznimno brzo te nisam primjetio usporenost pri radu sa aplikacijama.
Tablet na dock-u ima jedan usb 3.0 port, na samom tabletu ima jedan micro hdmi port, jedan mini usb port, te utor za mini sd karticu. Tablet dolazi sa Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11 a/b/g/n i podržava rad na 2,4 ghz i 5ghz mrežama. Tablet ne spada baš u lakšu kategoriju, sa dock-om uređaj teži oko 1kg, sam tablet teži 550 grama dok dock teži 520 grama.
Baterija je jedan od najvećih aduta tableta koja može izdržati 11 sati neprekidne upotrebe tableta za surfanje i mejlove. Za gledanje filma i igranje očekujte 5-6 sati rada na bateriji što je svakako impresivno. Ako uređaj koristite za povremeno surfanje onda možete očekivati i par dana rada na bateriji. Naravno, uzmite u obzir da se uređaj sporije puni, pa ga je dobro preko noći ostaviti da se napuni tako da bude spreman za upotrebu tokom dana.

Igranje na Asus T100 je zanimljivo jer možete instalirati igrice iz store-a, a opet možete instalirati igrice i u desktop modu. Koliko sam primjetio preko steam-a indie i 2d naslovi rade ok. Ako želite pokrenuti neku zahtjevniju igricu pripremite se na postavljanje svih opcija na low.

Što reći na kraju? Mislim da se za cijenu od 2999 kn ne može dobiti bolji tablet/laptop na tržištu. Performanse su dobre, full verzija windows-a 8.1 i licenca za office 2013, trajanje baterije i T100 osvaja 1 mjesto u svojoj kategoriji jeftinih tablet računala.