Budite slobodni, budite bez žica!

Ograničeni ste dužinama dosadnih žica? Zapleteni u kilometrima Ethernet kabela?

Oslobodi se … budi bežičan!

Ako ste zaglavljeni u dosadnom i bezličnom uredu iz dana u dan, sada možete proširiti granice vašeg ureda i dobiti inspiraciju u svom novom uredu na otvorenom.

Možda ste profesionalno uvijek na putu … uzmite svoj uredski prostor na put!

Ne samo da su tradicionalne žičane mreže kabela sputavajuće, nego su i estetski nedopadljive – recite zbogom ružnoći, neredu i smetnjama vaše postojeće žičane mreže i donesite si slobodu bežičnog računarstva u vaš dom ili ured.

Pitanja i odgovori

Što je bežična mreža (Wireless Network)?

Bežična mreža je tehnologija koja omogućava da povežete međusobno više računala i druge uređaje za komunikaciju bez komplikacija sa kablovima koji vam samo zapetljaju situaciju. Ova tehnologija je također često spominju kao Wi-Fi. Popularnost bežičnog umrežavanja je u stalnom porastu zahvaljujući sve boljim i bržim Wi-Fi standardima, te sposobnosti da se jednostavno integrira s drugim arhitekturama umrežavanje.

Kako meni može pomoći bežična mreža?

Bežična mreža će vas osloboditi granica koje su Vam godinama nametale žičane mreže. Bežično umrežavanje će vam dati slobodu i fleksibilnost kako biste koristili uređaje gdje želite, kada želite! Više nećete morati brinuti o skrivanju svih onih neuglednih i smetajućih kablova koji su kvarili funkcionalnost i estetiku Vašeg doma ili ureda.

Bežična mreža ne samo da će Vam omogućiti da dijelite resurse kao što su prostor za pohranu, pisača, skenera, telefaks uređaja bežično nego Vam može pomoći da promijeniti dinamiku strukturiranja i funkcioniranja vaše mreže.

Sjajno, ali koju opremu trebam za postavljanje bežične mreže računala?

Zahtjevi za postavljanje bežične mreže su vrlo slični onima u žičane mreže, samo Vam ne trebaju nikakve žice.

Za postavljanje bežične računalne mreže trebate slijedeću opremu:

 • Više od jednog računala ili laptopa.
 • bežične mrežne kartice, ili ugrađene ili vanjske.
 • usmjerivač (router) za bežično računalo ili ADSL modem sa ugrađenim usmjerivačem.

Koji je uobičajen raspon bežične mreže?

Raspon bežične mreže ovisi o nekoliko čimbenika kao što su okoliš, vrsta opreme i bežični standardi koje koristite. Obično proizvođač i pružatelju sluge (ovo si provjeri jer mi nije baš najjasnije) daje informacije o snazi i rasponu mreže. Tipični rasponi u zatvorenom prostoru su 50 – 100 metara, ali mogu biti i kraći ako uz arhitekturu postoje i radio signali koji mogu također smetati snazi signala mreže. Dulje rasponi su moguće, ali na uštrb performansi.

Može li netko provaliti u moju bežičnu mrežu i dobiti pristup mojim podacima?

Uljezi tj. hakeri su ljudi koji provaljuju u tuđa računala i pristupaju informacijama za koje nisu ovlašteni. Često se proces hackiranja obavlja daljinski tj. S neke udaljene lokacije ili s druge računalne mreže. Hakeri pokušavaju provaliti u računala koristeći napukline i rupe koje se nalaze u operacijskim sustavima ili drugim softverskim aplikacijama koje korisnici mogu koristiti na svojim sustavima.

Pa što je sa sigurnošću? Jesu li bežične mreže sigurne poput običnih, žičanih mreža?

Priroda bežične mrežne tehnologije olakšava ljudima povezivanje s mrežom sa udaljene lokacije u rasponu koji obuhvaća bežična mreža. Kako fizički pristup bežičnoj mreži nije potreban, tako postaje vrlo lako uljezima da provale u nezaštićenu mrežu.

Iako bežične mreže imaju brojne prednosti nad tradicionalnim žičanim mrežama, to ne vrijedi ništa kod nezaštićenih ili neosiguranih bežičnih mreža koje su u većoj opasnosti od običnih, žičanih mreža.

Koje korake mogu poduzeti kako bi zaštitio svoju bežičnu mrežu?

Vrlo je važno osigurati Vašu bežičnu mrežu snažnim enkripcijskim tehnikama. Među nekoliko tehnika koje imaju veliku šansu za uspjeh u držanju hakera podalje od vaše mreže su:

 • Nadogradnjom i održavanjem Vašeg operativnog sustava najnovijim sigurnosnim programima i zakrpama.
 • Imati ažurirani primjerak dobrog antivirusnog i anti malware/spyware programa s najnovijim podacima instaliran na svakom računalu na mreži.
 • Imati firewall sustav sa čvrstom zaštitom radi otkrivanja i sprečavanja većine pokušaja hakiranja na Vašoj mreži.
 • Kako bi osigurali i zaštitili bežičnu mrežu da bude laka meta preporučljivo je da imate WEP (Wired Equivalent Privacy) 128bit ili WPA (Wi-Fi Protected Access) tehnike šifriranja za mreže.

Kako Vam F-JEDAN može pomoći stvoriti dobar i siguran sustav bežične mreže?

Sa svojim velikim iskustvom u području računalnih mreža, možemo Vam pružiti najviše kvalitete stručnosti potrebne za postavljanje tehnologije kao što su ADSL, kabelski internet, bežični internet, Dial-up internet, Firewall, Proxy poslužitelji, VoIP sustavima, pa čak i oko sigurnosti Vaše mreže.

F-JEDAN može vam pružiti slijedeće usluge:

 • Instalacija nove bežične mreže, otkloniti ili proširiti Vaš sustav postojeće mreže tako da možete uživati u raznim pogodnostima kao što su Internet povezivanje i centralno upravljanje pisačima i uređajima.
 • neprimjetno preoblikovati Vašu postojeću i ograničavajuću žičanu mrežu u bežičnu mrežu da okusite čari slobode od kojekakvih žica koje Vas sputavaju.
 • Analizirati i optimizirati Vaše postojeće bežično računalo i prepoznati uska grla koja ometaju rad Vaše mreže.
 • Postaviti sofisticirani usmjerivač (router), firewall i tehnike kodiranje kako bi osigurali nepropusnost vaše bežične računalne mreže neželjenim objektima.
 • Bežični tok digitalnih multimedijskih sadržaja na velikom ekranu omogućavajući Vam da uživate sve svoje digitalne medije na Vašoj VEEELIKOJ plazmI, HD ili LCD TV.