Dome, visokotehnološki dome!

Jeste li ikada pomislili kako bi bilo divno objediniti na jednom mjestu sve informacije iz svih uređaja koje posjedujete?

Želite da sva Vaša računala dijele isti pisač ili pristup internetu?

Želite igrati računalne igre za više igrača s drugim članovima obitelji?

Ne tražite dalje, sa stručnošću i znanjem, F-JEDAN može Vam pomoći transformirati obično računalo u Vašem domu u napredni multimedijalni sustav (Home Entertainment System).

Kontaktirajte nas za više informacija o rasponu usluga koje pružamo koje Vam mogu pomoći ostvariti sve Vaše kućne računalne potrebe ili nastavite čitati o tome kako možete imati svoju osobnu računalnu mrežu koja Vam može pomoći na više načina nego ste mislili da je moguće!

Pitanja i odgovori

Što je računalna mreža?

Računalna mreža je u osnovi dva ili više računala povezana zajedno pomoću Ethernet kabela, tako da mogu međusobno komunicirati, omogućavajući korisniku povezivanje svih računalnih periferija u kući ili uredu. Sve do nedavno, mnogi korisnici nisu vidjeli potrebu za to ili si nisu mogli priuštiti više od jednog računala. Ali u današnje digitalno doba, većina domaćinstava ima više od par računala, uključujući stolna, prijenosna računala, pa čak i digitalne multimedijske sklopove.
Uz široku dostupnost i širenje širokopojasnog pristupa internetu u cijeloj Hrvatskoj većina obitelji se znatno oslanja na računala i Internet kao njihov izvor informacija i zabave, što daje i više na važnosti dobro postavljenoj računalnoj mreži.

Kako mi može pomoći posjedovanje vlastite kućne mreže?

Mreža Vam može omogućiti razne pogodnosti kao što su dijeljenje resursa npr. veći prostor za pohranu podataka, zajednički pisači, skeneri, faks uređaji. I ne samo to, nego članovi obitelji mogu igrati igre za više igrača s drugim korisnicima na različitim računalima u kući dijeleći istu mrežu. Jedna od glavnih prednosti računalne mreže je da svi korisnici mogu dijeliti zajedničku internet vezu u isto vrijeme što štedi novac. Pristup dijeljenim datotekama kao što su fotografije, MP3s, proračunskih tablica i dokumentima itd je također jedna od mnogih prednosti koje ima dobro uspostavljena računalna kućna mreža.

Super, ali koju opremu moram posjedovati da bi si napravio računalnu kućnu mrežu?

Ako razmišljate o umrežavanju računala u vašem domu ili uredu, imate nekoliko opcija za istraživanje. Možete izabrati da su vaša računala umrežena pomoću standardnog Ethernet kabela ili koristeći najnoviju bežičnu tehnologiju koja vam daje slobodu da koristite svoj laptop ili desktop računalo slobodno, bilo gdje unutar dosega signala bežične mreže. Za više informacija o dosegu naših usluga bežičnog umrežavanja molimo posjetite naše stranice posvećene bežičnoj mreži.

  • Više od jednog računala ili laptopa.
  • Mrežnu karticu, ugrađenu ili vanjsku.
  • Računalni usmjerivač (router) ili ADSL Modem sa ugrađenim usmjerivačem.
  • CAt 5e ili Cat 6 Ethernet kablove dovoljno dugačkih da mogu doći do svih računala.

Može li netko drugi dobiti pristup mojim kartotekama ili hakirati moju mrežu izvana?

Hakeri su ljudi koji hakiraju ili provaljuju u druga računala i pristupaju informacijama za koje nisu ovlašteni. Često se proces hakiranja obavlja na daljinu, tj. iz udaljene lokacije ili s druge računalne mreže. Hakeri pokušavaju provaliti u računala koristeći napukline i rupe koje se nalaze u operacijskim sustavima ili drugim softverskim aplikacijama koje korisnici mogu koristiti na svojim sustavima.

Koje korake mogu poduzeti kako bi izbjegao neželjeni pristup mojoj mreži?

Među nekoliko tehnika koje imaju veliku šansu za uspjeh da se hakere drži dalje od vaše osobne datoteke su:

  • Održavanjem vašeg operativnog sustava ažuriranjem s najnovijim sigurnosnim programima i programskim zakrpama.
  • Imati ažuriranu kopiju dobrog antivirusnog programa s najnovijim podacima koji je instaliran na svako računalo na mreži.
  • Imati firewall sustav sa čvrstom sigurnosnom politikom radi otkrivanja i sprječavanja većine pokušaja hakiranja u vašoj mreži.
  • I što je vrlo važno – ne otvarati datoteke ili priloge koje Vam šalje nepoznati izvor.