Što trebate znati o cloud uslugama?

Moj posao kao IT stručnjaka me puno puta doveo u situaciju da nove usluge gledam kritički, pa kroz ovaj post ću probati demistificrati cloud, te navesti dobre i loše strane cloud computing-a.

U pravilu cloud predstavlja infrastrukturu providera, znači data centar ili više njih, te hardware, software i linkove potrebni za pružanje cloud usluga. Drugim riječima cloud je infrastruktura kao usluga. Tako u cloud-u možete iznajmiti samo aplikaciju (SAAS), server (IAAS) ili OS (PAAS) ovisi o željama i potrebama tvrtke.

Ništa novo rekli bi dinosauri IT-a…u počecima računarstva radilo se na sličnim sistemima. U tim godinama korisnici po tvrtkama radili su na terminalima i spajali se na glavno računalo (mainframe) na kojem bi bile instalirane aplikacije…zvuči poznato, jel tako?
Kada govorimo o cloud computing-u mainframe zamjenili su data centri sa puno servera, a terminale: PC, laptop, tablet, smartphone itd…

U neku ruku cloud usluge koristimo već godinama npr. mail (yahoo, bivsi hotmail, gmail itd…), windows update…poznati microsoft servis za patch windows-a. Svi ti servisi su nam omogućili da pristupamo podacima preko interneta. Naravno da su današnje cloud usluge znatno proširene npr. preko gmail-a možemo koristiti office paket, te tako editirati dokumente direktno iz Internet preglednika, znači ne moramo imati instaliranu aplikaciju. Microsoft ima svoju cloud uslugu office 365, koja predstavlja kompletan office paket u cloud-u.

Sad kad sam objasnio što je cloud vrijeme je da spomenem dobre i loše strane cloud-a.

Dobre strane cloud-a:

– Brzi Start-Up – za start-up aplikaciju nema dileme, tu je cloud najbolji izbor. Nekom malom start-up projektu koji se brzo razvija i ima sve više korisnika, ne isplati se ulagati u servere i kasnije iste nadograđivati i održavati. Cloud je zaslužan za mnoge aplikacije koje redovito koristimo na smartphone uređajima.

– jeftinije IT usluge
Svakao jeftinije za USA i EU, ali za HR bas i usluge nisu tako jeftine…ali u buducnosti ce vjerojatno cijene cloud usluga dodatno pojeftiniti

– Skalabilnost
Sposobnost da se poveća kapacitet ili dodaju nove mogućnosti, skoro momentalno.

– Mobilnost – često se naglašava i mobilnost, ali mogućnost spajanja na tvrtkine resurse preko različitih uređaja postoji već godinama. Cloud svakako smanjuje troškove mobilnosti.

Loše strane cloud-a:

– Sigurnost podataka
Google, Amazon, Microsoft svi redom su izgubili podatke u cloud-u, dropbox je greskom iskljucio autentifikaciju na 4 sata. Mnogi cloud provider su propali, sto se u tim slucajevima događa sa podacima od korisnika?

– Dostupnost usluge
Što ako dođe do prekida usluga cloud provdiera ili jednostavno link prema net-u postane nedostupan na nekoliko sati?

– Privatnost podataka
Što ako se odlučite zatvoriti cloud uslugu? kako možete biti sigurni da je cloud provider obrisao podatke sa svog servera? Tko sve ima pristup vašim podacima?

Zaključak

Vrlo je važno da tvrtke prelazak u cloud ne shvate olako, te ako se odluče za cloud usluge da ih prvo temeljito istraže. Pogledajte dobre i loše strane, te se savjetujte sa IT tvrtkom koja ima iskustva u seljenju poslovanja u cloud npr. tvrtka F-JEDAN :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *