Zaštitite ono što Vam je važno!

Vaši važni poslovni podaci nalaze se na hard disku i odjednom se desi pad cijelog sistema… koji bi mogao dovesti do pada Vašeg cjelokupnog poslovanja!

Naša globalna ekonomija definira naše doba kao “informacijsku eru”, a takva ekonomija je opisana kao prijelaz u “ekonomiju znanja”, gdje su znanje i informacije glavni pogon ekonomske dobiti; ova ekonomija temeljena na znanju izdanak je dobrim dijelom „informatičkog društva“.Tako da je gotovo opipljiva važnost i utjecaj koji te informacije i znanje imaju na društvo i gospodarstvo u kojem živimo.

Gubitak podataka neposredno utječe na prirodni tijek posla, jer su podaci i dobivene informacije potporni stupovi svake uspješne tvrtke. Gubitak podataka može se štetno odraziti na tok poslovanja, a u nekim slučajevima to može uništiti poslovnu vrijednost ili sam posao.

Poznata je činjenica da bilo koji zastoj šteti poslu, a o odnosu vremena i novca najviše govori poslovica VRIJEME JE NOVAC: svaki gubitak vremena znači gubitak podataka koje smo mogli prikupiti i obraditi, a gubitak podataka znači gubitak vremena koje nam je moglo poslužiti da primjenimo te informacije za povećanje dobiti.

U današnjem brzo tempom non-stop ekonomije bilo koji posao koji se zaustavi čak i na tren je zaostao u tržišnoj utrci … Budite proaktivni, biti zaštićeni!

Pitanja i odgovori

Što je gubitak podataka?

Gubitak podataka, kao što ime sugerira, odnosi se na neočekivane i neželjene gubitke podataka, bilo da takav gubitak podataka podrazumijeva gubitak ili, u najmanju ruku, netočnost dobivenih informacija. Informacija je značajan i koristan prikaz odnosa podataka, koji sami (pojedina činjenica, pojedinačne brojke, datumi, itd.) mogu biti prilično ograničavajući.

Koja je cijena gubitka podataka?

Računalni podaci su jezgra moderne organizacije, i gubljenje bilo koje količine podataka smatra smrtonosnu prijetnju životu takvih organizacija. Kada se u poslu dogode ozbiljni gubici podataka, lako je vidjeti „efekt lavine“ koji se prenosi na sve druge dijelove tvrtke. Od gubitka produktivnosti, do propuštenih isporuka, zaostataka plaćanja i neinformiranih djelatnika koji petljaju s klijentima jer nemaju informacije neophodne za poslovanje… to može imati trajne posljedice.

Procjenjuje se da 2 od svakih 500 tvrtki koje pogode ovakvi gubici podataka ne mogu se oporaviti, točnije, 70% tvrtki kojima se dogodi takav kvar i gubitak njihovih podataka u razdoblju od 10 dana ili više slijedi stečaj u roku godinu dana od incidenta, a većina koja uspije preživjeti to nikada se u potpunosti ne oporave.

Što može uzrokovati gubitak podataka?

Postoje mnogi čimbenici koji mogu doprinijeti gubitku podataka, no najviše zadivljuje i iznenađujuće da na ljudski faktor otpada 32% svih slučajeva. Ljudska pogreška može doći u obliku slučajnog brisanje i uništavanja podataka, pogrešnog formatiranja diska, administracijske pogreške, lošeg rukovanja računalom, pa čak i oštećivanjem računala padanjem i razbijanjem.

Hardver ili neispravnosti sustava čine 44% incidenata gubitka podataka koji su obično uzrokovani električnim kvarovima, rušenjem sustava ili hardverskom pogreškom/štetom.

Softverske korupcije uzrokuju 14% slučajeva, a najčešće zbog nestručnog rukovanja dijagnostičkim programima. Kod sustava koji su posebno složeni i znatnih dimenzija možda nećete moći odgovarajuće postaviti neke konfiguracijske korake u izvedbi programa na računalu što će rezultirati gubitkom podataka. Neki slučajevi neuspjelog rezervnog pokušaja doveli su do nepovratnog oštećenja podataka.

Računalni virusi i zlonamjerni korisnici odgovorni su za 7% slučajeva, dok preostalih 3% je uzrokovano prirodnim katastrofama.

Što se može učiniti kako bi se spriječio gubitak podataka?

Postoje mnoge preventivne mjera koje je moguće usvojiti, kako bi zaštitili svoje poslovne podatke od sigurnog uništenja. Uvijek biste trebali raditi rutinske sigurnosne kopije, što češće to bolje, ako ne svakodnevno onda tjedno. Iako se ovo čini zdravorazumski iznenađujuće je kad bi saznali da 99% svih tvrtki ne čini dnevni backup. Razlog za ovaj propust je uglavnom zbog činjenice da većina poduzetnika gleda na njihovu informatičku konfiguraciju kao računalnu utopiju gdje sve radi savršeno.

Od temeljne važnosti je osigurati idealno radno okruženje poslovnim računalnim sustavima. Okruženje bi trebalo biti idealno kontrolirane temperature, suho, područje smanjene aktivnosti da se smanji vjerojatnost oštećenja hardvera. Povremeno je dobro kontrolirati stanje sustava kako bi se utvrdilo je li računalni sustav stabilan, čvrst i radi li učinkovito, te na taj način ostavljajući malo prostora za neuspjeh ili zastoj sustava. Ovi liječnički pregledi Vašeg računala nisu samo ograničeni na provjeru hardvera, nego se provjerava i čistoća softvera, da nije možda pokupio kakve viruse ili druge štetne programe i aplikacije, opskrbljivanje recovery diska i predviđene rutinske backup-ove (sigurnosne kopije). Također, vrlo je važno da se backup smjesti na sigurnoj i off-site lokaciji.

Konačno, bitno je da osjetljivi podaci budu dostupni samo ovlaštenim osobama pomoću ugradnje prava pristupa i lozinke. Također je važno promicati odgovornost i svijest među ljudima koji rade u određenom okruženju, jer će to osigurati pažljiviji i oprezniji pristup kada se bave svim aspektima poslovnih podataka.

Alarmantno je da je 60% sigurnosnih kopija (backup-ova) nepotpun, 50% ih se ne uspije vratiti, samo 25% traka je spremljeno u off-site-u i samo 8% korisnika ima zadovoljavajući backup. Stoga, nazovite F-JEDAN da bi dobili kvalitetan i čvrst Backup i Recovery program koji će odgovarati Vašim potrebama.

Koje vrste oštećenja podataka postoje?

Postoje dvije različite vrste oštećenja podataka:

Fizička oštećenja

Fizička oštećenja obuhvaćaju svaku vrstu štetu koja nastaje kada fizički uređaj za pohranu je oštećen, te je u tim slučajevima gubitak podataka gotovo siguran. To se posebno dešava u slučajevima u kojima dolazi do oštećenja CD-ova ili DVD-ova, zbog abrazije na površini, ili u slučajevima u kojima tvrdi diskovi dožive mehaničke kvarove ili se vrpce razbiju. Fizička oštećenja u većini slučajeva su problematična jer ih ne može popraviti uobičajen korisnik već je potrebna stručna pomoć.

Logička oštećenja

Logička oštećenja predstavljaju veliku većinu mogućih scenarija gubitka podataka koji se dogodi kada je sustav oštećenih datoteka u tzv “nedosljednom stanju”. Nedosljednost može biti izazvana različitim čimbenicima, kao što su:

  • pad ili neočekivani zastoj sustava;
  • instalacija novog softvera ili hardvera;
  • instalacija driver-a
  • električni udar

Logička oštećenja mogu imati više učinaka na rad korisničkog računala kao što je abnormalno ili neobično ponašanje, gubitak podataka i pad sistema.

Iako Vam tehničko osoblje F-JEDAN može pomoći u većini slučajeva logičkog oštećenja, najbolje je tražiti usluge od specijaliziranih tehničara za popravak fizičkog oštećenja medija.