Osnažite svoje računalo!

Je li Vaše računalo sporo i ponaša se čudno?

Jeste li doživljavali bombardiranje oglasima, ili ste iživciranani stalnim neželjenim oglašavanjem na Vašem računalnom zaslonu?

Moguće da je Vaše računalo inficirano zlonamjernim softver, možda spyware-om ili još gore “računalnim virusom”.

Ovaj zlonamjerni softver može postojati u oblicima kao što su adware, spyware, malware, računalni virus ili trojan i mogu uzrokovati ozbiljne štete na Vašem računalu i Vašim osobnim podacima. Ovi zlonamjerni programi također su odgovorni za ozbiljno ponižavajuće performanse i stabilnost računala što rezultira gubitkom važnih podataka i tako smanjuje ukupnu produktivnost Vašeg poslovanja.

Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma ili niste sigurni da Vam je računalo možda zaraženo adwareom, spywareom ili računalnim virusom, onda kliknite ovdje da biste dobili besplatni online zdravstveni pregled. Ako Vam se desilo da je Vaše računalo zaraženo KONTAKTIRAJTE NAS sada da Vam pomognu naši iskusni tehničari.

Pitanja i odgovori

Što je virus?

Virus je zlonamjeran softver koji iskorištava nedostatke u korisnikovom računalu, koji se pričvršćuje na postojeće programe ili kritične sistemske datoteke i nalazi se u Vašem računalu bez Vašeg znanja. Računalni virusi su u biti slični virusima u prirodi, što sugerira i sam njihov naziv, te su sposobni sami se umnožiti u memoriju računala, hard disku ili mreži. Postoje tisuće virusa koji inficiraju računala i svaki dan otkrivaju se novi. Računalni virusi su dizajnirani za obavljanje i izvršavanje zlonamjernih i štetnih napada na glavno računalo, a svaki računalni virus varira u razini

Kako mogu znati imam li virus na računalu?

Zbog opsega i prirode računalnih virusa to može biti vrlo teško za ljude koji nisu tehnički skloni identificirati prisutnost malicioznog softvera. Postoje mnogi simptomi na koje treba obratiti pozornost kada se pokušava odrediti da li je ili nije Vaše računalo zaraženo virusom, a neki od znakova mogu biti:

  • Računalo je izuzetno sporo, prestaje reagirati ili se često zaglavi;
  • Iznenadan i neočekivan kvar programa i važnih podataka;
  • Diskovi i disk pogoni su nedostupni:
  • Operativni sustav ne funkcionira ispravno i neočekivano se ruši i ponovo pokreće, restarta, svakih par minuta;
  • Na radnoj površini se pojavljuju novi simboli koje niste tamo stavili ili ikone koje nisu povezane s nijednim nedavno instaliranim programom.

To su poznate naznake infekcije, međutim, oni također mogu biti uzrokovane i kvarom hardvera ili softvera koji nisu pogođeni računalnim virusom.

Izgleda da je moje računalo zaraženo virusom, što sada?!

Postoje tisuće virusa koji vrebaju na internetu i svaki virus zahtijeva različit softver i postupke kako bi se uspješno uklonili s računala. Jednostavno i temeljito skeniranje sa suvremenim antivirusnim programom može riješiti probleme i štete od većine virusa, međutim neke posebno tvrdokorne viruse je prilično teško potpuno ukloniti čak i sa sofisticiranim i naprednim antivirusnim aplikacijama. U tim ekstremnijim slučajevima može izgledati kao da je virus u potpunosti uklonjen iz Vašeg sustava, no oni se mogu sakriti u nedostupnim područjima i kasnije ponovo pojaviti. U tim slučajevima je najbolje da nas kontaktirate i jedan od naših iskusnih tehničara će Vam pomoći da uklonite virus iz računala.

Što je spyware

Spyware, koji se također spominje i kao adware aplikacije su računalni softver koji su instalirani na Vaše računalo poput virusa: bez znanja korisnika. Spyware aplikacije su opasniji računalni programi koji obavljaju poslove koji se obično koriste za istraživanje tržišta i reklamne svrhe. Mnoge spyware aplikacije kontroliraju korisničkim pregledavanjem i protiv njihovog pristanka ih bombardira s oglašavanjem i preusmjerava korisnički Web preglednik na štetne stranice. Priroda oglašavanje može biti raznolika, od reklamiranja uobičajenih proizvoda i usluga do više uvredljivih oblika publiciranja (pornostranice i slično). Spyware aplikacije na računalu mogu biti tajne i obavljati operacije bez korisnikova znanja i pristanka.

Neki od zadataka koje spyware aplikacija obavlja putem Vašeg računala može biti:

  • Prikupljanje osobnih podataka o korisniku, poput pregledavanja navike i željenih stranica i upita pretraživanja;
  • Instalacija dodatnih programa na računalo korisnika;
  • Preusmjeravanje korisnika na loše internetske stranice ili oglašivačke stranice.

Spyware aplikacije su zabranjene aplikacije i donešeni su mnogi zakoni protiv tih aplikacija i njihove upotrebe.

Što je zaštita od zlonamjernih programa (malware)?

Malware je termin koji se uobičajeno koristi za generalizaciju svih oblika zlonamjernih i štetnih programa – računalne viruse, crve, trojanske konje, adware ili spyware, te na bilo koji drugi oblik neprijateljske, neželjene i nametljive programe. Izraz malware potječe od kombinacije riječi “zlonamjerni” i “softver”.

Što je trojan

Program Trojanski konj (Trojan Horse) je računalni oblik zlonamjernih programa (malware) koji se instalira na korisnikovo računalo, na prvu izgledajući kao koristan program, dok Vam u pozadini Trojanski konj radi štetu. Da bi razumjeli koncept Trojanski konj korisno je osvrnuti se na drevnu grčku mitologiju: izvorni trojanski konj, po kojem je ovaj malware dobio naziv, izgrađen je u vrijeme Trojanskog rata. Nakon što su Grci 10 godina uzaludno opsjedali čvrste zidine grada Troje odluče je zauzeti na prevaru. Lukavi Odisej smisli trik kako da se lukavstvom dočepaju grada – napravit će velikog drvenog konja kojeg će ostaviti na obali pretvarajući se da se povlače iz neuspješnog rata. Trojanci videći konja mislit će da je to grčki zavjet Posejdonu, bogu mora, za sigurnu plovidbu kući ni ne sluteći da se u šupljoj unutrašnjosti skrivaju grčki vojnici koji će po noći otvoriti gradska vrata i omogućiti grčkoj vojsci da uđu u grad i osvoje ga.

To je obično način na koji djeluje ovaj program, stoga je korisno imati na umu da se ti programi ne mogu sami instalirati na korisnikovo računalo, već se oslanjaju na akcije ciljane žrtve, a time se i infekcije obično događaju uz suglasnost žrtve tj. korisnika.

Što je crv (worm)?

Crvi (worms) su računalni programi koji se smatraju “samoumnožavajući”, drugim riječima ti virusi koriste računalne mreže da se umnože na sva računala dostupna mreži.

Crvi su stvoreni da se šire kroz mreže, tako da štete i uzrokuju smetnje računalnim mrežama i obično ne pokušavaju naštetiti direktno korisničkom računalu, međutim mnogi su znali napraviti indirektnu štetu poput izbrisati kritične kartoteke na požurujućem računalu (kaj server?! „to delete critical files on a hasting computer“), instalirati backdoors ili jednostavno poslati kartoteku preko elektroničke pošte.